Tutaj powinien być opis

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania






„Jeśli moglibyśmy dać ludziom właściwą dawkę wiedzy na temat żywienia
 i aktywności fizycznej, ani
za dużą ani za małą
 to znaleźlibyśmy najbezpieczniejszą drogę do zdrowia.”

Hipokrates

 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) powstał w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni.
W naszej szkole był obchodzony w dniu 8 listopada 2021 roku.

Celem święta jest promowanie:

- zdrowego żywienia  

-dobrych nawyków żywieniowych                                        

-spożywania regularnie posiłków

-informowanie o konsekwencjach złej diety.

 

Głównym celem jaki sobie postawiliśmy było przekonanie uczniów do spożywania warzyw i owoców zamiast słodyczy i chipsów. Chcieliśmy uświadomić dzieciom jak ważne jest zdrowe odżywianie bogate w witaminy i sole mineralne.

 

 


"W zdrowym ciele zdrowy duch" 

Zasady, którymi warto kierować się w odżywianiu:

- Brak jedzenia to brak ważnych makroskładników jak i mikroskładników dla naszego organizmu, oraz ubytek cennych witamin bez których wiele procesów w naszym ciele nie miałaby w ogóle zajścia.

- Pamiętaj, że jedzenie nie tylko odżywia twoje ciało, ale i mózg !

-Po jedzeniu wydzielamy hormon szczęścia, najlepszym efektem do uzyskania dopaminy jest jedzenie gorzkiej czekolady.

- Nie rozpoczynaj dnia od kawy i nie pomijaj pierwszego posiłku, fundując tym organizmowi głodówkę przez najbliższe godziny.

- Pełnowartościowe śniadanie powinno być obfite w węglowodany proste, złożone, w białko i zdrowe tłuszcze pochodzące z orzechów. 

- Unikaj słodzonych napojów i soków.

- Ogranicz spożycie słodyczy i niezdrowych przekąsek.

- Pamiętaj, że nie wszystkie produkty „fit” są zdrowe.

- Bądź kucharzem!  – nie kupuj „pakowanych” posiłków

- Sporządzaj kolorowe i zdrowe posiłki.

- Pamiętaj, że „jemy” oczami!

- Jedz regularne posiłki.

- Jedz dużo warzyw i owoców.