
Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
„Jeśli moglibyśmy dać ludziom właściwą dawkę wiedzy na temat żywienia
i aktywności fizycznej, ani za dużą ani za małą
to znaleźlibyśmy najbezpieczniejszą drogę do zdrowia.”
Hipokrates
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”) powstał w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej i Euro- Toques- organizację zrzeszającą szefów kuchni.
W naszej szkole był obchodzony w dniu 8 listopada 2021 roku.
Celem święta jest promowanie:
- zdrowego żywienia
-dobrych nawyków żywieniowych
-spożywania regularnie posiłków
-informowanie o konsekwencjach złej diety.
Głównym celem jaki sobie postawiliśmy było przekonanie uczniów do spożywania warzyw i owoców zamiast słodyczy i chipsów. Chcieliśmy uświadomić dzieciom jak ważne jest zdrowe odżywianie bogate w witaminy i sole mineralne.
"W zdrowym ciele zdrowy duch"
Zasady, którymi warto kierować się w odżywianiu:
- Brak jedzenia to brak ważnych makroskładników jak i mikroskładników dla naszego organizmu, oraz ubytek cennych witamin bez których wiele procesów w naszym ciele nie miałaby w ogóle zajścia.
- Pamiętaj, że jedzenie nie tylko odżywia twoje ciało, ale i mózg !
-Po jedzeniu wydzielamy hormon szczęścia, najlepszym efektem do uzyskania dopaminy jest jedzenie gorzkiej czekolady.
- Nie rozpoczynaj dnia od kawy i nie pomijaj pierwszego posiłku, fundując tym organizmowi głodówkę przez najbliższe godziny.
- Pełnowartościowe śniadanie powinno być obfite w węglowodany proste, złożone, w białko i zdrowe tłuszcze pochodzące z orzechów.
- Unikaj słodzonych napojów i soków.
- Ogranicz spożycie słodyczy i niezdrowych przekąsek.
- Pamiętaj, że nie wszystkie produkty „fit” są zdrowe.
- Bądź kucharzem! – nie kupuj „pakowanych” posiłków
- Sporządzaj kolorowe i zdrowe posiłki.
- Pamiętaj, że „jemy” oczami!
- Jedz regularne posiłki.
- Jedz dużo warzyw i owoców.