
Dzień Marchewki
Znana była już w Starożytności, jednak ze względu na swój smak, który dalece różnił się od tego, jaki znamy obecnie, nie była wówczas zbyt ceniona. Dopiero w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam dziś odmiana o słodkawym posmaku, na dobre weszła do naszego jadłospisu. MARCHEWKA, bo o niej właśnie mowa, jest skarbnicą cennych witamin i pierwiastków, które są niezbędne dla utrzymania ciała w zdrowiu oraz idealnej kondycji.
Dnia 28 maja uczniowie klas 4-6 wzięli udział w Święcie Marchewki w ramach realizowanego w szkole projektu pod hasłem „Żyj smacznie i zdrowo”. Wychowawczynie klas oraz autorki projektu przygotowały i zaserwowały swoim podopiecznym świeży sok z marchwi z dodatkiem bananów i jabłek. Uczennice klasy 5 podkreśliły walory odżywcze i zdrowotne marchewki zachęcając do jej jak najczęstszego spożywania. Uczniowie mogli przekonać się, że świeżo wyciśnięty sok z marchwi jest znacznie smaczniejszy od przetworzonego soku w butelce. Dowiedzieli się także, że systematyczne spożywanie marchwi pozwoli im zachować zdrowie, poprawi koloryt ich skóry, wzmocni odporność oraz dostarczy im mnóstwo energii do pracy i zabawy.